Hoe gebruik je chatgpt

Sven Kersten

SEO Strateeg

Met 20 jaar ervaring in ICT ben ik gestart met mijn eigen webdesign agency. Gedurende de laatste 10 jaar heb ik me gespecialiseerd in SEO en heb ik honderden bedrijven geholpen hun online zichtbaarheid te verbeteren. In 2020 lanceerde ik mijn podcast 'De Ideale Website', en in 2022 richtte ik de Spixels Community op. Hier bied ik via online cursussen en masterclasses hulp aan internetondernemers om hun zichtbaarheid te vergroten. Je kunt hier 24/7 vragen te stellen en deelnemen aan live Q&A-sessies, waardoor je altijd toegang hebt tot deskundige ondersteuning en interactieve leermogelijkheden.

Bijgewerkt op:

in

AI

9 minuten lezen

Hoe gebruik je ChatGPT: dé AI-tool van nu!

ChatGPT: een veelbesproken onderwerp in de afgelopen weken onder marketeers, SEO-specialisten en copywriters. Er zijn twee kampen: you hate it or you love it. Maar is dat ook echt zo? Is er geen gulden middenweg, waarbij ChatGPT heus handig kan zijn bij content ideeën en creatie? Je leest alles over ChatGPT, de nuancering van dit AI-model, hoe jij het kunt gebruiken en vooral waarom het klakkeloos overnemen van de content jou niet gaat helpen. Ontdek hoe je ChatGPT kunt gebruiken voor verschillende taken en het effectief inzetten voor jouw werk. Een belangrijk aspect van ChatGPT is dat het een chatbot gebaseerd is op een advanced language model en reinforcement learning.

Wat is ChatGPT en wat is kunstmatige intelligentie?

Als je je bevindt in de marketingwereld kan wel gesteld worden dat je onder een steen hebt geleefd (sorry) als je nog nooit van ChatGPT hebt gehoord. Het internet, LinkedIn en allerlei andere platforms stonden er vol mee. ChatGPT is de bekendste AI-tool om content te genereren. AI staat voor artificial intelligence en betekent kunstmatige intelligentie. ChatGPT is eigenlijk een chatbot die je al je vragen kunt stellen en waar je binnen één seconde antwoord van krijgt.

ChatGPT is gebaseerd op het generative pre-trained transformer model, een technologie die gebruikmaakt van de GPT-architectuur om menselijke taaluitkomsten te produceren. Pre-trained transformers zijn getraind op een grote hoeveelheid tekst voordat ze voor een specifiek doel worden gebruikt, wat het leerproces versnelt en de resultaten verbetert.

Dit gebeurt op basis van kunstmatige intelligentie en enorme datasets. Machine learning speelt hierbij een cruciale rol, omdat het model leert van de data om steeds betere antwoorden te geven.

Op basis van kunstmatige intelligentie krijg je op iedere vraag die je stelt antwoord. Op basis van bestaande data voorziet ChatGPT op basis van OpenAI je van informatie waar je naar op zoek bent.

Dat kan gaan om de gekste dingen: ChatGPT heeft overal antwoord op. Om deze reden wordt de tool ook gebruikt om content te schrijven. ChatGPT weet immers alles, zo lijkt. Vraag – enter – antwoord.

Hoe werkt ChatGPT met menselijke taal?

ChatGPT is gebaseerd op een enorme datasets en produceert antwoorden door natuurlijke reacties op prompts te voorspellen. Dit noemen ze ook wel een LLM (large language models). Deze GPT gebaseerde technologie kan gepersonaliseerde verhaallijnen creëren op basis van gebruikersinteracties in de loop van de tijd.

Verder wijst het zich vanzelf, nadat je een account hebt aangemaakt. De tool is in te stellen in het Nederlands en je kunt ChatGPT gebruiken. ChatGPT gebruikt geavanceerde algoritmes om in een natuurlijke taal te reageren. ChatGPT geeft antwoorden in verschillende talen en begrijpt de context voor vervolgvragen. Dit werkt heel prettig.

Betaalde of gratis versie gebruiken?

Op het moment van schrijven heeft ChatGPT nog een gratis versie die te gebruiken is voor iedereen. Er is ook al een betaalde versie, waarmee je voorrang hebt als de tool drukbezet is. De tool is zo populair dat je soms moet wachten totdat je toegang krijgt.

De betaalde versie biedt een verbeterde gebruikerservaring door snellere toegang en minder wachttijd.

ChatGPT 3.5: Gratis

De gratis versie kun je direct gebruiken. Je start een nieuwe conversatie en stelt je vragen. De toegankelijkheid van de gratis versie maakt het eenvoudig voor iedereen om te beginnen.

ChatGPT Plus: Betaald

De betaalde versie van ChatGPT is op het moment van schrijven GPT-4 en GPT-4o. Deze 2 geven een duidelijker antwoord op je vragen. GPT-4 is wat langer van stof. GPT-4o is wat beknopter.

Een van de voordelen van de betaalde versie is dat je toegang krijgt tot deze geavanceerdere modellen.

Hoe gebruik je ChatGPT: dé AI-tool van nu! 1

Wat kun je allemaal met ChatGPT: een breed scala aan mogelijkheden

Toegegeven: ChatGPT kan veel. Heel veel. Meer dan we eigenlijk met zijn allen zouden willen, want bij velen rijst de vraag of deze AI-tool ons als mens gaat vervangen. Nu zal het zo erg nog niet zijn, want er blijft menselijke input, een goede tone of voice en een check nodig. ChatGPT is een slimme chatbot geschikt voor een breed scala aan toepassingen, variërend van persoonlijk en professioneel gebruik tot schrijven, brainstormen, onderzoek doen, coderen, feedback geven op bestaande tekst, natuurlijke taalverwerking, samenvatten van teksten, het beantwoorden van vragen en dialoogsystemen.

ChatGPT maakt gebruik van geavanceerde taalmodellen om menselijke taal te begrijpen en te genereren, wat betekent dat het kan communiceren op een mensachtige manier en zijn antwoorden kan aanpassen aan de context van het gesprek. Bovendien kan ChatGPT code genereren in verschillende programmeertalen zoals Python, Java en C++, wat het een waardevol hulpmiddel maakt voor studenten en professionals in de IT-sector.

ChatGPT maakt gebruik van natural language processing om gesprekken te begrijpen en intelligente antwoorden te genereren die zijn afgestemd op de persoonlijkheden en interesses van gebruikers.

Een goede brainstorm voor ideeën

Kom je zelf niet meer uit een vraagstuk? Loop je vast? Vraag ChatGPT om raad. Dat hoeft niet zozeer om tekst te gaan, maar dat kan zelfs om code gaan, een spel of een toffe metafoor die je wil gebruiken om een podcast mee te beginnen.

Het helpt ook om met ChatGPT bijvoorbeeld een brainstormsessie te doen voor onderwerpen voor je content. Stel dat je meer wil schrijven over online zichtbaarheid, maar je Toos inspiratieloos komt om de hoek kijken, dan is ChatGPT best handig. ChatGPT is ontworpen om menselijke reacties te genereren op basis van tekstuele input. Het is getraind op een enorme verzameling tekstdata van het internet om natuurlijke reacties te geven op ingevoerde tekstuele input, waardoor het verschillende vragen kan beantwoorden en bij diverse taken kan helpen. Creativiteit speelt hierbij een grote rol.

In dit geval is het dus hartstikke handig om ChatGPT als hulpmiddel in te zetten. De ideeën kun je vervolgens gebruiken om zelf verder uit te werken.

Vragen stellen en beantwoorden krijgen

Weet je het antwoord op een belangrijke vraag niet? ChatGPT is jouw redder in nood, want je kunt ChatGPT je vraag stellen. ChatGPT fungeert als een waardevolle informatiebron en geeft antwoorden in verschillende talen en kan reageren op vervolgvragen met specifieke instructies. ChatGPT weet écht veel, want in deze tool is alle data van afgelopen jaren verzameld. Je kunt bijvoorbeeld aan ChatGPT vragen hoe je het beste luchtige deeg maakt voor een zelfgemaakte pizza, hoe lang en hoe hoog de Chinese Muur is? Wat is het koudste punt op aarde? Geen vraag is te gek. Probeer het maar eens uit. Het leuke is dus ook geen enkele ondernemersvraag onbeantwoord zal blijven.

Teksten vertalen

Jouw content in een andere taal gebruiken of moeilijke artikelen vertalen naar het Nederlands? ChatGPT gebruikt geavanceerde algoritmes en machine learning technieken om dit voor je te doen.

Daarnaast ondersteunt ChatGPT meertaligheid, waardoor het vertalen van teksten nog efficiënter wordt.

Blijf vragen stellen aan ChatGPT

Als je een ChatGPT vraag wilt stellen, kun je het beste interactieve communicatie gebruiken alsof je tegen iemand praat die naast je zit. Het stellen van ChatGPT vragen werkt het meest effectief als je duidelijk en specifiek bent. Een slimme chatbot werkt het beste wanneer je gerichte en specifieke vragen stelt. Wanneer je ChatGPT vragen overweegt, kun je proberen het te benaderen alsof je een gesprek voert. Je kunt dan eenvoudigweg een vraag aan ChatGPT stellen en wachten op een antwoord. Vergeet niet dat het vraag stellen aan ChatGPT het beste werkt wanneer je precies weet wat je wilt weten. Door op deze manier vragen aan ChatGPT te stellen, krijg je de meest nuttige en relevante antwoorden.

Hoe gebruik je ChatGPT: dé AI-tool van nu! 2

Waarom je ook op moet passen met ChatGPT

ChatGPT kan veel, dat is inmiddels duidelijk, maar pas er ook mee op. Neem niet alles klakkeloos over. Waarom niet? Omdat niet alle data (want dat is het uiteindelijk) up-to-date is. Het kan dus zijn dat er foutieve informatie uit gerold komt, omdat op het moment van data verzamelen die informatie nog wél juist was. Zeker bij feitelijke informatie raad ik je aan om dit op juistheid te controleren. Daarnaast maakt het een tekst niet altijd beter leesbaar én fijn om te lezen.

ChatGPT’s antwoorden kunnen variëren op basis van bepaalde context, wat betekent dat het zich snel kan aanpassen aan een specifiek onderwerp of situatie om relevantere antwoorden te geven. Dit benadrukt het belang van data-integriteit bij het gebruik van dergelijke tools.

Het belangrijkste advies is dus om de output altijd te checken. Altijd.

Ga niet direct kopiëren, plakken en gebruiken

Daarnaast is het belangrijk om de input niet te kopiëren en te plakken. De tekst die uit ChatGPT gerold komt, kan prima gebruikt worden als inspiratie en hulpmiddel, maar maak het eigen. Zorg dat jouw tone of voice terug te lezen is in het artikel. Een gerobotiseerd artikel, zonder jouw eigen sausje, spreekt waarschijnlijk niemand aan. Een tekst die op ChatGPT gebaseerd is, kun je er vaak al op het oog uithalen.

Originaliteit is cruciaal om je te onderscheiden van de massa. Zeker als je GPT-4 gebruikt dan herken je een op ChatGPT gebaseerde tekst al snel aan het gebruik van overbodige woorden. Soms worden woorden veelvuldig herhaald en leest echt niet lekker. Vermijd herhalingen van dezelfde woorden.

Onthoud dat goede content nog steeds het belangrijkste is voor Google, hier kan een tekstschrijver je zeker bij helpen. Ga dus niet klakkeloos uit van de input van een tool als ChatGPT.

Wil jij ChatGPT inzetten?

Tijd om zelf de wondere wereld van ChatGPT te ontdekken op een manier die bij jou past. ChatGPT stelt gebruikers in staat om in betekenisvolle gesprekken te gaan over hun interesses en behoeften. Dit maakt interacties zeer effectief en afgestemd op de specifieke vereisten van de gebruiker. Bovendien is de gebruiksvriendelijkheid van ChatGPT een groot pluspunt.

P.S. Het is ook leuk om ChatGPT gewoon eens uit te proberen voor je plezier. ChatGPT is namelijk, plat gezegd, ook gewoon een leuke chatbot die op een hilarische manier om kan gaan met jouw vragen.

Sven Kersten

Zit je vast met je online groei en krijg je je website maar niet van de grond? Al meer dan 15 jaar help ik online ondernemers met het behalen van online succes door gebruik te maken van SEO, conversie optimalisatie en webdesign. Het is mijn missie om online ondernemers met elkaar te verbinden via mijn online marketing community. Wil je niet alleen maar inspiratie op doen, maar ook echt stappen zetten door het volgen van exclusieve webinars, online marketing trainingen en live Q&A's? Wordt dan lid van de Spixels Community, zonder dat je een grote investering hoeft te doen. De eerste 2 weken zijn gratis!

Bekijk wat je krijgt

Consent Mode V2: Dit is hoe het werkt

Gelekte Google Algoritme: 14.000+ SEO methodes om je website beter te laten ranken

Plaats een reactie

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer hoe je jouw website succesvol maakt, met dit waardevolle e-book. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox.

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 essentiële tips om je website veilig en online te houden

Leer direct hoe je jouw website veilig houdt met deze vijf gratis tips. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 essentiele tips om je website veilig en online te houden
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

Sven Kersten

Beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

9.00 uur ben ik weer online!

👋 Hi, heb je een vraag? Stuur mij hier een bericht.