Sven Kersten

#57 Content schrijven voor je lezer of voor Google?

Google’s September 2023 Update

Vandaag heeft Google de september 2023 update uitgerold, die wederom de focus legt op waardevolle content. Met de laatste update hebben ze dit opnieuw benadrukt, en hoewel het misschien niet meteen impact heeft op jou, zag ik dat veel websites behoorlijk zijn gedaald in de zoekresultaten. Aan de andere kant zijn er ook websites die stabiel bleven of zelfs beter presteerden. Dit is niet zo verrassend, want als de websites boven jou dalen, stijg jij automatisch in de ranking. Het herinnert me aan hoe pesters vroeger iemand naar beneden haalden om zelf hogerop te komen. In zekere zin kun je Google ook zo zien.

Het Belang van Waardevolle Content

Als jouw website nu content bevat die enkel gericht is op SEO en eigenlijk geen waarde biedt, dan moet je dit zo snel mogelijk verbeteren, voordat Google het als zodanig classificeert. Een klein nadeel is dat het maanden kan duren voordat een website die onnuttige content heeft verbeterd, daadwerkelijk verbetering ziet in de zoekresultaten. Dus als je merkt dat je ranking daalt en je past het aan, dan kan het even duren voordat die pagina herstelt.

Continu Aanpassen van Content

Dat is ook de reden waarom ik zeg, pas niet continu je content aan. Als je na één of twee weken geen resultaat ziet, ga het dan niet meteen weer aanpassen. En blijf niet constant wijzigingen aanbrengen voordat je hebt gezien of het beter of slechter gaat. Als je constant wijzigingen aanbrengt, kun je in een neerwaartse spiraal terecht komen en zal je pagina nooit herstellen. Dus probeer het bij voorkeur in één keer goed te doen.

Expertise en Autoriteit

Voordat je content maakt, zorg ervoor dat het daadwerkelijk waardevol zal zijn voor je lezers, dat het uniek is, en dat je een autoriteit of expert bent op het onderwerp waar je over schrijft. Dat is waar het om draait. Je moet eerst weten waar Google op let en hoe Google jouw content classificeert. Een tip die ik je kan geven, is om niet alles letterlijk op te volgen.

Begrip van Google’s Algoritme

Het blijft een algoritme, het blijft een computer die de woorden op je website leest en er een classificatie aan geeft. John Mueller, die ik altijd beschouw als de woordvoerder van Google, praat vaak over updates, maar zegt eigenlijk heel weinig. Het algoritme van Google leest woorden in een bepaalde volgorde om er een digitale emotie aan te koppelen. Google heeft natuurlijk geen emoties, dat weten we allemaal.

Natural Language Processing (NLP)

Hoe doet Google dit? Via NLP, Natural Language Processing, een combinatie van taalkunde, wiskunde en kunstmatige intelligentie. Via dit taalproces kan Google jouw teksten analyseren en begrijpen, de inhoud vertalen om beter te begrijpen wat er staat, en een sentimentanalyse uitvoeren om de emotionele toon achter een stuk tekst te bepalen.

Belang van E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness)

Uit recente mededelingen en blogposts van Google over de update, en wanneer je de bijbehorende “Helpful Content” documentatie leest, zie je dat het zich voornamelijk richt op de ‘wie’, ‘hoe’ en ‘waarom’. Wie heeft de content gemaakt? Het is belangrijk om duidelijk te maken wie de auteur is voor een beter begrip van de E-A-T (Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) van de content.

Gebruik van AI in Content Creatie

Teksten worden tegenwoordig vaak geschreven door AI, en het doel is vaak om te scoren in de zoekmachines, bezoekers te trekken en geld te verdienen door bijvoorbeeld advertenties of affiliate links. Maar als de content niet is gefactcheckt en niet klopt, dan is dit het laatste wat Google wil.

Zoekintentie en Gebruikerservaring

Google wil dat jij als zoeker vindt wat je zoekt en terugkeert naar de zoekmachine. Het gaat om jouw zoekintentie, of je nu op zoek bent naar informatie, je oriënteert om iets te kopen, daadwerkelijk iets wilt kopen, of gewoon navigationeel zoekt naar een specifiek product of locatie.

Reflectie en Actie

Ik wil aflevering 57, deze aflevering, graag afsluiten met een vraag. En ik hoop dat jij een eerlijk antwoord durft te geven. En die vraag, die had je aan moeten zien komen. Schrijf jij voor je lezer of schrijf jij voor Google? Laat het weten onder deze aflevering in je eigen podcast-app, of dat nou Spotify is, Apple Podcast, Google Podcast. Of dat je de video bekijkt op YouTube, dat kan ook. Voor nu wil ik je hartstikke bedanken voor het lezen. En ik zie jou graag terug in een volgende aflevering van de ideale website. Want jouw succes is mijn succes.

Sven Kersten

Zit je vast met je online groei en krijg je je website maar niet van de grond? Al meer dan 15 jaar help ik online ondernemers met het behalen van online succes door gebruik te maken van SEO, conversie optimalisatie en webdesign. Het is mijn missie om online ondernemers met elkaar te verbinden via mijn online community. Wil je niet alleen maar inspiratie op doen, maar ook echt stappen zetten door het volgen van exclusieve webinars, online marketing trainingen en live Q&A's? Wordt dan lid van De Ideale Website, zonder dat je een grote investering hoeft te doen.

Plaats een reactie

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer hoe je jouw website succesvol maakt, met dit waardevolle e-book. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox.

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 essentiële tips om je website veilig en online te houden

Leer direct hoe je jouw website veilig houdt met deze vijf gratis tips. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 essentiele tips om je website veilig en online te houden
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.
Sven Kersten

Sven Kersten

Beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

9.00 uur ben ik weer online!

Sven Kersten
👋 Hi, heb je een vraag? Stuur mij hier een bericht.
Whatsapp