Sven Kersten

SEO Strateeg

Met 20 jaar ervaring in ICT ben ik gestart met mijn eigen webdesign agency. Gedurende de laatste 10 jaar heb ik me gespecialiseerd in SEO en heb ik honderden bedrijven geholpen hun online zichtbaarheid te verbeteren. In 2020 lanceerde ik mijn podcast 'De Ideale Website', en in 2022 richtte ik de Spixels Community op. Hier bied ik via online cursussen en masterclasses hulp aan internetondernemers om hun zichtbaarheid te vergroten. Je kunt hier 24/7 vragen te stellen en deelnemen aan live Q&A-sessies, waardoor je altijd toegang hebt tot deskundige ondersteuning en interactieve leermogelijkheden.

Bijgewerkt op:

in

SEO

6 minuten lezen

Waarom een zoekwoorden onderzoek altijd belangrijk is

Weet jij precies wat jouw klanten intoetsen in Google, als ze iemand zoeken zoals jij? Niet alleen is het handig om deze informatie te hebben om beter gevonden te worden in zoekmachines, maar ook spreek je zo de taal van jouw volgers en klanten. Door middel van een zoekwoorden onderzoek krijg je deze informatie boven tafel. Toch wordt het zoekwoorden onderzoek helaas nog door te veel ondernemers overgeslagen. Dat kan natuurlijk komen door een gebrek aan kennis en dat is ontzettend zonde. In dit artikel lees je daarom wat een zoekwoorden onderzoek is, wat het verschil is tussen short tail zoekwoorden en long tail zoekwoorden, welke (gratis) tools je kunt gebruiken en wat het je oplevert bij het uitvoeren van je zoekwoorden analyse.

Het zoekwoorden onderzoek als basis van je webteksten en blogs

Zonder inzicht in de kansen en concurrentie van de zoekwoorden waar je op wil scoren, is het niet echt zinvol om teksten te schrijven. Waarom niet? Als je niet weet waar jouw potentiële klant op zoekt, weet je dus ook niet of je op het juiste spoor zit met de teksten. Blijkt inderdaad dat je teksten niet goed geoptimaliseerd zijn? Dan zul je dus niet verschijnen in de organische zoekresultaten. Dat kan al veroorzaakt worden door de kleinste details.

Neem het voorbeeld van een trouwfotograaf in Den Haag. Iedereen zoekt via andere termen naar dit onderwerp. Dat kan zijn: trouwfotograaf, trouwfotografie, bruidsfotograaf, foto’s maken bruiloft etc. Uit de tools blijkt dat het verschil tussen de resultaten van de zoekwoorden behoorlijk is. Dit kom je dus nooit te weten zonder het zoekwoorden onderzoek te doen. Een zoekwoorden analyse is dus onmisbaar.

Pas als je weet hoe het met de zoekwoorden (en de bijbehorende concurrentie) zit, heb je de beste zoektermen in zicht. En dán pas kun je beginnen met het optimaliseren van je (web)teksten of blogs.

Short tail en long tail zoekwoorden

Terug naar het zoekwoorden onderzoek, want hoe doe je dit, welke termen zijn interessant en waar kijk je nog meer naar?

Short tail zoektermen

Neem nog even het voorbeeld van de trouwfotograaf. Het enkele woord ‘trouwfotograaf’ is een short tail zoekwoord, omdat het bestaat uit één woord. Onder short tail zoekwoorden vallen ook twee zoekwoorden.

Long tail zoektermen

Bij drie zoekwoorden of meer hebben we het over long tail zoekwoorden. Waar short tail zoekwoorden vaak een hoog zoekvolume hebben (uitzonderingen daar gelaten), hebben long tail zoekwoorden vaak juist een lager zoekvolume en minder concurrentie.

Bovendien kun je juist problemen van je klant of de oplossing van je product of dienst omschrijven met long tail zoekwoorden. Er wordt tegenwoordig namelijk steeds vaker op volzinnen gezocht. Je kunt dus op een hele specifieke manier bezoekers naar je website trekken. Je moet alleen wél weten hoe.

Alternatieve zoektermen

De tools leveren je naast short tail en long tail zoektermen ook alternatieve zoekwoorden op, oftewel nieuwe zoekwoorden waar je zelf misschien nog niet aan dacht. Zodra je ‘trouwfotograaf Den Haag’ invoert, komen vanzelf de andere opties omhoog zoals ‘bruidsfotograaf’, ‘foto’s laten maken bruiloft’ etc. Zo verbreed je je analyse dus en ben je veel completer.

Waarom een zoekwoorden onderzoek altijd belangrijk is 1

Wat levert een zoekwoorden onderzoek nog meer op?

Naast de short tail en long tail zoekwoorden en gerelateerde zoekopdrachten krijg je natuurlijk inzicht in de maandelijkse zoekopdrachten. Het zoekvolume per maand dus, waarin je ziet hoe vaak per maand een bepaald zoekwoord wordt ingetypt. In bepaalde SEO-tools kun je ook zien hoe hoog de concurrentie is.

Blijkt uit het onderzoek dat de concurrentie moordend is, dan is het bijvoorbeeld slim om voor andere zoektermen te kiezen waarbij je ziet dat er minder concurrentie is.

De intentie achter een zoekwoord

We gaan even een stapje terug naar de short tail en long tail zoekwoorden. Stel dat een short tail zoekwoord een ontzettend hoog zoekvolume per maand oplevert, waarbij de concurrentie moordend is. In dit geval wordt het lastig om organisch te scoren op dat zoekwoord. Het is dan slimmer om te kijken naar de juiste zoekwoorden, met een bepaalde intentie.

Ter verduidelijking een voorbeeld. Neem het woord ‘Adidas’. Dit heeft een extreem hoog zoekvolume per maand én onmogelijke concurrentie. Het woord zelf zegt nog niets over de intentie van de potentiële klant. Het kan van alles zijn: iemand wil meer informatie over het merk, wil kleding vergelijken of juist schoenen kopen misschien. Bekijk je de mogelijkheden voor de long tail zoekwoorden ‘Adidas hardloopbroek maat M’, dan zoek je al véél gerichter. Maak dus een slimme combinatie van long tail zoekwoorden, zoekvolume per maand, concurrentie en de juiste zoekintentie. Doe je dat? Dan ben je al heel goed op weg.

Verschillende gratis en betaalde zoekwoorden tools

Een zoekwoorden onderzoek uitvoeren hoeft niet moeilijk te zijn, je moet alleen weten welke zoekwoorden tools je nodig hebt. Gelukkig zijn er genoeg betaalde en zelfs gratis tools om een zoekwoordenanalyse te doen. Goede, gratis zoekwoorden tools zijn:

 Goede, betaalde tools zijn:

  • Semrush;
  • Ahrefs;
  • Ubersuggest (bij een betaalde versie veel meer mogelijkheden);
  • KWfinder van Mangools;
  • Answer the public.

De tools lijken op elkaar, maar hebben uiteraard hun onderlinge verschillen. Bij de meeste tools kun je een proefperiode afsluiten. Probeer dus verschillende tools en kijk wat je fijn vindt. Eén ding is zeker: een tool is onmisbaar.

Volg de trend met Google trends

Door Google trends te gebruiken zie je welke zoektermen online veel gebruikt worden en waar de trend omhoog aan het bewegen is. Zo heb ik een keer een zoekwoorden onderzoek uitgevoerd voor een klant en laten toepassen op een pagina. Hiervan was de trend volgens Google trends sterk omhoog aan het bewegen. Deze pagina ging van 48 bezoekers per dag naar 753 bezoekers per dag. Deze trend zag je duidelijk aankomen binnen Google trends. Door hier gebruik van te maken hebben we het aantal bezoekers met 1500% laten groeien!

Waarom een zoekwoorden onderzoek altijd belangrijk is 2
Google Analytics
Waarom een zoekwoorden onderzoek altijd belangrijk is 3
Google Trends

Tijd voor actie

Je weet nu meer over een zoekwoorden onderzoek, het verschil tussen de short tail en long tail zoekwoorden, maar ook hoe je deze het beste in kunt zetten voor de beste resultaten en welke tools je daarvoor nodig hebt. Aan de slag dus!

Zie je – zoals het hoort – hier ook écht de waarde in, maar laat je dit liever over aan een SEO-specialist?

Neem dan contact op.

Sven Kersten

Zit je vast met je online groei en krijg je je website maar niet van de grond? Al meer dan 15 jaar help ik online ondernemers met het behalen van online succes door gebruik te maken van SEO, conversie optimalisatie en webdesign. Het is mijn missie om online ondernemers met elkaar te verbinden via mijn online marketing community. Wil je niet alleen maar inspiratie op doen, maar ook echt stappen zetten door het volgen van exclusieve webinars, online marketing trainingen en live Q&A's? Wordt dan lid van de Spixels Community, zonder dat je een grote investering hoeft te doen. De eerste 2 weken zijn gratis!

Bekijk wat je krijgt

De do’s en don’ts voor SEO

Gaat ChatGPT Google vervangen?

Plaats een reactie

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer hoe je jouw website succesvol maakt, met dit waardevolle e-book. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox.

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 essentiële tips om je website veilig en online te houden

Leer direct hoe je jouw website veilig houdt met deze vijf gratis tips. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 essentiele tips om je website veilig en online te houden
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

Sven Kersten

Beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

9.00 uur ben ik weer online!

👋 Hi, heb je een vraag? Stuur mij hier een bericht.