Sven Kersten

SEO Strateeg

Met 20 jaar ervaring in ICT ben ik gestart met mijn eigen webdesign agency. Gedurende de laatste 10 jaar heb ik me gespecialiseerd in SEO en heb ik honderden bedrijven geholpen hun online zichtbaarheid te verbeteren. In 2020 lanceerde ik mijn podcast 'De Ideale Website', en in 2022 richtte ik de Spixels Community op. Hier bied ik via online cursussen en masterclasses hulp aan internetondernemers om hun zichtbaarheid te vergroten. Je kunt hier 24/7 vragen te stellen en deelnemen aan live Q&A-sessies, waardoor je altijd toegang hebt tot deskundige ondersteuning en interactieve leermogelijkheden.

Bijgewerkt op:

in

SEO

7 minuten lezen

Oude domeinnamen kopen

Geld verdienen met oude domeinnamen

Een domeinnaam is het adres van een website op het internet. Het is de naam die mensen intypen in hun browser om naar jouw website te gaan. Vooral .com domeinnamen zijn populair vanwege de grotere markt en de interesse die ze genereren. Sommige domeinnamen zijn echter al jaren niet meer in gebruik. Dit kan komen doordat de eigenaar gestopt is met de website, failliet is gegaan, of de website gewoon niet meer nodig heeft. Maar wat kun je eigenlijk doen met oude domeinnamen? In deze blog laat ik je de mogelijkheden zien.

Waarom zou je oude domeinnamen willen kopen?

Er zijn verschillende redenen waarom je een oude domeinnaam zou willen kopen. Ten eerste kan het zijn dat je een nieuw bedrijf start en graag een domeinnaam wilt hebben die al een bepaalde geschiedenis heeft. Zo’n domeinnaam kan namelijk al bekend zijn bij het publiek. Dit draagt weer bij aan de naamsbekendheid van jouw nieuwe bedrijf.

Een andere reden is om meer verkeer naar je website te krijgen. Oude domeinnamen kunnen namelijk een hoge ranking hebben in de zoekmachines. Vaak omdat ze al lang bestaan en misschien al veel backlinks hebben. Als je zo’n domeinnaam koopt, is het belangrijk om de geschiedenis en het verleden van de domeinnaam te controleren. Dit helpt om negatieve associaties of activiteiten te identificeren en de potentiële voordelen van een oudere domeinnaam met gevestigde autoriteit en backlinks te benutten. Het proces van een domeinnaam kopen omvat het verwerven van een domeinnaam van de huidige eigenaar en het bepalen van de waarde ervan. Hiermee verhoog je het aantal mogelijk bezoekers naar je website.

Verlopen domeinnamen kopen en verkopen

Het kopen van een oude domeinnaam is een slimme investering als je deze wilt doorverkopen. Hiervoor moet je wel een geïnteresseerde partij vinden. Ook blijkt niet makkelijk te zijn om oude domeinnamen te kopen. Er zijn veel kapers op de kust. Domeinnamen die in de quarantaine periode zitten, kunnen opnieuw geregistreerd of gekocht worden zodra ze uit quarantaine komen, wat extra mogelijkheden biedt.

Er zijn verschillende manieren om een oude domeinnaam te kopen. Het is belangrijk om de domeinen staat te controleren voordat je een domein aan je eigen website koppelt, omdat dit invloed kan hebben op de autoriteit, zoekmachine-indexering en gebruikerservaring. Het proces kan soms langdurig en complex zijn. Hieronder worden de verschillende stappen om een oude domeinnaam te kopen.

Three persons set up website

Stap 1: Zoek naar de gewenste domeinnaam

De eerste stap bij het kopen van een oude domeinnaam is bedenken welke domeinnaam je wilt kopen. Dit kan een domeinnaam zijn die al een tijdje niet meer wordt gebruikt. Of een domeinnaam die al in gebruik is, maar waarvan de huidige eigenaar bereid is om deze te verkopen.

Het is belangrijk om de gewenste domeinnaam zorgvuldig te bekijken. De waarde hiervan is van verschillende factoren. Dit zijn onder andere de relevantie van de naam voor je bedrijf, de autoriteit van de domeinnaam en de historie van de domeinnaam. Bij een nl domeinnaam is het ook belangrijk om te weten hoe je deze uit quarantaine kunt halen.

Stap 2: Bekijk de geschiedenis van de URL

Het is handig om te weten wat er vroeger op het domein heeft gestaan. Maak hierbij gebruik van Archive.org. Wanneer je ziet dat er twijfelachtige activiteiten op de website hebben plaatsgevonden, dan moet je deze zeker niet kopen. Een negatieve historie is slecht voor je eigen naamsbekendheid en werkt negatief op je organische ranking door. Na opzegging wordt de datum bepaald waarop de domeinnaam vrijkomt, en met geavanceerde technologie en veilingmethoden kun je proberen de domeinnaam te vangen wanneer deze vrijkomt.

Stap 3: Identificeer de eigenaar van de domeinnaam

Als je eenmaal de gewenste domeinnaam hebt gevonden, moet je de eigenaar van de domeinnaam te identificeren. Is de domeinnaam verlopen dan regel je de aankoop via een hostingbedrijf. Er zijn ook partijen die oude domeinen opkopen en vervolgens via een veiling te koop aanbieden. Populaire sites die dit doen zijn bijvoorbeeld Sedo, GoDaddy Auctions en NameJet. Het kopen van verlopen domeinen met hoge SEO-waarde kan een slimme zet zijn om de autoriteit, backlinks en verkeer van deze domeinen te benutten voor betere SEO-resultaten.

Het kan natuurlijk ook dat het domein nog in gebruik is. Maar dat er geen contactgegevens op de website staan. Gelukkig zijn er verschillende tools die je hierbij helpen. Zoals WHOIS, die helpen bij het identificeren van de eigenaar van een domeinnaam.

Stap 4: Bepaal de waarde van de domeinnaam

Voordat je contact opneemt met de eigenaar moet je eerst weten wat de domeinnaam ongeveer waard is. Dit doe je door naar vergelijkbare domeinnamen te kijken die in het verleden verkocht zijn. Maak ook gebruik van een domein waarderingstool. Bijvoorbeeld Estibot en GoDaddy.

Bedenk echter dat een tool nooit de exacte waarde weer kan geven. Het maakt namelijk ook verschil of er een actieve website op het domein staat, of dat het alleen om de domeinnaam zelf gaat. Wanneer er een actieve website aanwezig is dan wordt de waarde bepaald aan de hand van de jaaromzet.

Het vaststellen van de waarde van een actieve website is niet zo moeilijk. Vraag naar de jaaromzet of maak hier een inschatting van. De waarde van een website is gelijk aan eenmaal de jaaromzet. Voor kleine websites bedraagt dit iets minder, terwijl grotere websites een hogere waarde hebben.

Daarnaast kan het kopen van een verlopen domeinnaam voordelig zijn voor website- en webshopbeheer. Verlopen domeinnamen kunnen autoriteit, backlinks en verkeer hebben, wat kan helpen om de domeinautoriteit te verbeteren, de website ranking te verhogen en mogelijk extra inkomsten te genereren via advertenties.

Stap 5: Neem contact op met de eigenaar

Contacteer de verkoper van de domeinnaam. Indien de domeinnaam wordt verkocht via een veiling, kun je direct een bod uitbrengen. Zo niet, dan moet je contact opnemen met de eigenaar en onderhandelen over de prijs.

Hierbij is het handig wanneer je al iets over de waarde weet. Dat maakt je sterker in de onderhandelingen. Maak ook duidelijk waarom je vindt dat de prijs te hoog is. Vraagt de eigenaar een lagere prijs dan je in gedachten had? Niks over zeggen en direct accepteren.

Stap 6: Duidelijke afspraken maken

Kom je tot een overeenkomst? Maak dan duidelijke afspraken met de verkoper. Leg deze afspraken in een schriftelijke overeenkomst vast. Zo kan er later nooit gezeur over komen.

Stap 7: Betaal voor de domeinnaam

Wanneer je de domeinnaam via een veilingsite koopt dan betaal je via een van de verschillende betaalopties. Koop je een oude domeinnaam via een hostingbedrijf dan heb je ook verschillende betaalopties. Maar wanneer je de domeinnaam van een bedrijf of particulier koopt, moet je vaak zelf het geld overmaken.

Houd eventueel rekening met btw die in rekening wordt gebracht. Ben je ondernemer dan kun je deze btw weer bij de voorbelasting aftrekken.

Stap 8: Transfer de domeinnaam

Zorg dat de gekochte domeinnaam naar je eigen domeinnaamregistrar wordt getransporteerd. Configureer de domeinnaaminstellingen zoals je dat wenst.

Geld verdienen met oude domeinnamen

Misschien heb je in gedachten om geld te verdienen met oude domeinnamen. Dat is zeker mogelijk! Hieronder laat ik je enkele van de meest voorkomende methoden zien.

Domeinnaamveilingen: Verkoop je oude domeinnamen op domeinnaamveilingen zoals Sedo, GoDaddy Auctions en NameJet. Je kunt je domeinnamen hier aanbieden en de hoogste bieder koopt de domeinnaam.

Domeinnaammakelaars: Huur een domeinnaammakelaar en om je oude domeinnamen te verkopen. De makelaar bepaalt de waarde van de domeinnaam bepalen, brengt de domeinnaam op de markt en onderhandelt over de verkoopprijs.

Parkeren van domeinnamen: Het parkeren van domeinnamen houdt in dat je advertenties op de domeinnaampagina plaatst en een deel van de advertentie-inkomsten ontvangt. Dit gebeurt telkens wanneer er op een advertentie wordt geklikt. Dit is vooral nuttig als de domeinnaam een hoge verkeerswaarde heeft.

Domeinnaamleasing: Je kunt je domeinnaam verhuren aan een bedrijf of individu voor een bepaalde periode en hier een vergoeding ontvangen. Dit is een goede optie zijn als je een waardevolle domeinnaam hebt die je niet wilt verkopen.

Verkoop van domeinnamen: De laatste optie is oude domeinnamen kopen en deze vervolgens weer doorverkopen. Dit doe je via adverteren, sociale media of een platform. Maar je kunt ook rechtstreeks met een geïnteresseerde contact opnemen.

Verkoop van diensten en producten: Een oude domeinnaam kun je uitstekend gebruiken voor de verkoop van je eigen diensten of producten. Omdat een oude domeinnaam vaak al een bepaalde autoriteit binnen Google heeft, zal de SEO van je website sneller resultaten opleveren. In plaats van de domeinnaam direct door te schakelen, kun je deze beter gebruiken om je eigen merk op te bouwen.

Sven Kersten

Zit je vast met je online groei en krijg je je website maar niet van de grond? Al meer dan 15 jaar help ik online ondernemers met het behalen van online succes door gebruik te maken van SEO, conversie optimalisatie en webdesign. Het is mijn missie om online ondernemers met elkaar te verbinden via mijn online marketing community. Wil je niet alleen maar inspiratie op doen, maar ook echt stappen zetten door het volgen van exclusieve webinars, online marketing trainingen en live Q&A's? Wordt dan lid van de Spixels Community, zonder dat je een grote investering hoeft te doen. De eerste 2 weken zijn gratis!

Bekijk wat je krijgt

Gerelateerde blogs

Oude domeinnamen kopen

Geld verdienen met oude domeinnamen Een domeinnaam is het adres van een website op het internet. Het is de naam die mensen intypen in hun browser om naar ...

SEO blog schrijven voor geld

Wanneer je goed bent in bloggen kun je hier veel geld mee verdienen. Allereerst is er veel vraag naar blogs. Maar wanneer het op SEO-blogs aankomt en je ...

Gelekte Google Algoritme: 14.000+ SEO methodes om je website beter te laten ranken

Deze week is er een intern document bij Google gelekt dat eindelijk inzicht geeft in het algoritme van Google. Het belangrijkste is dat we on track zijn met ...

Plaats een reactie

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer hoe je jouw website succesvol maakt, met dit waardevolle e-book. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox.

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 essentiële tips om je website veilig en online te houden

Leer direct hoe je jouw website veilig houdt met deze vijf gratis tips. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 essentiele tips om je website veilig en online te houden
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

Sven Kersten

Beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

9.00 uur ben ik weer online!

👋 Hi, heb je een vraag? Stuur mij hier een bericht.