Sven Kersten

SEO Strateeg

Met 20 jaar ervaring in ICT ben ik gestart met mijn eigen webdesign agency. Gedurende de laatste 10 jaar heb ik me gespecialiseerd in SEO en heb ik honderden bedrijven geholpen hun online zichtbaarheid te verbeteren. In 2020 lanceerde ik mijn podcast 'De Ideale Website', en in 2022 richtte ik de Spixels Community op. Hier bied ik via online cursussen en masterclasses hulp aan internetondernemers om hun zichtbaarheid te vergroten. Je kunt hier 24/7 vragen te stellen en deelnemen aan live Q&A-sessies, waardoor je altijd toegang hebt tot deskundige ondersteuning en interactieve leermogelijkheden.

Bijgewerkt op:

in

Ondernemen

4 minuten lezen

Lokale SEO: zorg dat je lokaal vindbaar bent

Wat is lokale SEO?

Laat ik beginnen bij het begin. SEO staat voor Search Engine Optimization. Optimalisatie voor de zoekmachine dus. In deze zoekmachine, waarschijnlijk Google, vind je ontelbaar veel ondernemers en bedrijven met hun website.

Neem dit voorbeeld: je bent op zoek naar een fietsenmaker in Den Haag. Waarschijnlijk is dat ook je zoekopdracht: ‘fietsenmaker Den Haag’, omdat je in jouw stad op zoek bent naar iemand die jouw band kan maken. Dit betreft een hele gerichte (of ‘koopgerichte’ in marketingtermen) zoekvraag. Het is daarom bij dit voorbeeld als fietsenmaker in Den Haag belangrijk dat de lokale SEO klopt. Bij een lekke band ga je waarschijnlijk direct naar de dichtstbijzijnde fietsenmaker, maar in andere gevallen zoals dienstverlenende partijen ligt dit iets anders.

Er is dus meer.

Lokale SEO met geoptimaliseerde landingspagina’s

Neem nu als voorbeeld een fotograaf als dienstverlenende ondernemer. Wanneer potentiële klanten op zoek zijn naar een fotograaf in Den Haag zullen zij ook weer zoeken op ‘fotograaf Den Haag’. Heeft die fotograaf één landingspagina volledig geoptimaliseerd op deze zoekwoorden? Dan is de kans groot dat de pagina verschijnt op de eerste pagina. De lokale SEO is dus goed uitgevoerd.

Maar er is nóg meer.

In de SERP verschijnen

Je kunt als fotograaf namelijk ook verschijnen in de SERP. SERP is een afkorting voor Search Engine Results Page en betekent zoekmachineresultaten per pagina. Google presenteert deze resultaten zelf dus onder Google Maps, nadat jij de zoekwoorden hebt ingevoerd. Deze resultaten worden weergegeven, omdat de fotograaf nóg meer aan lokale zoekmachine-optimalisatie heeft gedaan.

Het gaat er dus niet zozeer om dat de potentiële klant binnen no time bij de fotograaf op de stoep staat (zoals wel het geval is bij de fietsenmaker), maar wel dat de locatie Den Haag is. De potentiële klant is immers op zoek naar een fotograaf in de omgeving.

Lokale SEO: zorg dat je lokaal vindbaar bent 1

Google Mijn Bedrijf en lokale zoekmachine-optimalisatie

De ‘reguliere’ zoekresultaten (dus een landingspagina bijvoorbeeld) zijn beknopter dan de informatie uit de SERP. Hoe dat komt? Alle informatie die weergegeven wordt in de SERP is afkomstig uit je Google Mijn Bedrijf-account.

Een Google Mijn Bedrijf-account is dus onmisbaar als ondernemer, omdat hierin de gegevens staan van jouw bedrijf. Je kunt zelf bepaalde gegevens toevoegen, zoals:

  • Adres;
  • Openingstijden (mits van toepassing);
  • Afbeeldingen van je fysieke locatie;
  • Contactgegevens zoals een telefoonnummer en mailadres;
  • Reviews (heel belangrijk!);
  • Je website;
  • Interessante artikelen waarmee je linkt naar je website.

Je kunt veel informatie kwijt in je Google Mijn Bedrijf-profiel dus maak daar gebruik van. De bedrijfsinformatie is hier dus in één oogopslag zichtbaar en kan cruciaal zijn bij de keuze van je potentiële klant.

Google Maps: nog meer lokale SEO

Bij een compleet en correct Google Mijn Bedrijf-profiel verschijn je ook binnen Google Maps. Naast het feit dat het handig is qua navigatie geeft het natuurlijk ook een professionele uitstraling als alle informatie hierin staat. Dit geldt overigens niet alleen voor bedrijven met een kantoorpand, maar ook voor ondernemers met een thuiswerkplek. Het Google Mijn Bedrijf-profiel is naar eigen wens in te vullen.

Met alleen lokale SEO ben je er niet: blijf optimaliseren

Lokale SEO is cruciaal voor je vind- en zichtbaarheid. Maar natuurlijk draait het niet alleen hierom. Vindbaar en zichtbaar zijn is één ding. Zodra jouw pagina op de eerste pagina staat, wil je vervolgens natuurlijk ook dat de bezoekers klanten worden.

Zoals je eerder las, gebeurt dat bij een fietsenmaker vrij snel. Bij het voorbeeld van een fotograaf in Den Haag zal een potentiële klant eerst diverse fotografen vergelijken. Is je profiel up-to-date? Heb je geen gekke fouten over het hoofd gezien? Staat er een website vermeld en zijn de contactgegevens zichtbaar? Super! Jouw potentiële klant klikt dan waarschijnlijk door naar de website.

Maar ook dan ben je er nog niet. De teksten op de website zijn ontzettend belangrijk. Hier wil je zorgen voor conversie. Ik kan er nog veel verder over uitwijden, maar begin eerst met het optimaliseren van de lokale SEO.

Het uitbesteden van SEO voor het beste resultaat

Is het duidelijk wat lokale SEO is, wat lokale zoekmachine-optimalisatie is en hoe je dit met onder andere Google Mijn Bedrijf optimaliseert? Als dat zo is, zou ik zeggen: ga snel aan de slag en zorg dat je op die eerste pagina belandt.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Schakel me dan in als SEO-specialist voor het beste resultaat.

Sven Kersten

Zit je vast met je online groei en krijg je je website maar niet van de grond? Al meer dan 15 jaar help ik online ondernemers met het behalen van online succes door gebruik te maken van SEO, conversie optimalisatie en webdesign. Het is mijn missie om online ondernemers met elkaar te verbinden via mijn online marketing community. Wil je niet alleen maar inspiratie op doen, maar ook echt stappen zetten door het volgen van exclusieve webinars, online marketing trainingen en live Q&A's? Wordt dan lid van de Spixels Community, zonder dat je een grote investering hoeft te doen. De eerste 2 weken zijn gratis!

Bekijk wat je krijgt

5 tips voor een goede call to action

De do’s en don’ts voor SEO

Plaats een reactie

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer hoe je jouw website succesvol maakt, met dit waardevolle e-book. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox.

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 essentiële tips om je website veilig en online te houden

Leer direct hoe je jouw website veilig houdt met deze vijf gratis tips. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 essentiele tips om je website veilig en online te houden
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

Sven Kersten

Beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

9.00 uur ben ik weer online!

👋 Hi, heb je een vraag? Stuur mij hier een bericht.