Sven Kersten

SEO Strateeg

Met 20 jaar ervaring in ICT ben ik gestart met mijn eigen webdesign agency. Gedurende de laatste 10 jaar heb ik me gespecialiseerd in SEO en heb ik honderden bedrijven geholpen hun online zichtbaarheid te verbeteren. In 2020 lanceerde ik mijn podcast 'De Ideale Website', en in 2022 richtte ik de Spixels Community op. Hier bied ik via online cursussen en masterclasses hulp aan internetondernemers om hun zichtbaarheid te vergroten. Je kunt hier 24/7 vragen te stellen en deelnemen aan live Q&A-sessies, waardoor je altijd toegang hebt tot deskundige ondersteuning en interactieve leermogelijkheden.

Bijgewerkt op:

in

Ondernemen

6 minuten lezen

Marketingjurist wanneer je aan marketing doet

Online geld verdienen en je rechten & plichten

Verdien je geld met affiliate marketing? Of promoot je jouw website via SEO, social media of adverteren? Marketing is geweldig, maar het kan ook wel eens misgaan. Je kunt een klacht binnenkrijgen en soms zelfs een boete. In het ergste geval wordt er een rechtszaak aangespannen, door of tegen jou. Een marketingjurist voorziet je van het juiste advies of staat jou bij.

De taken van een marketingjurist

Een marketingjurist weet alles over reclameregels, gedrag op social media, auteursrecht en andere belangrijke zaken. In ieder geval alles dat betrekking heeft op marketing. Ook wanneer het om affiliate marketing gaat.

De meeste problemen binnen de marketing ontstaan door valse reclameclaims. Maar ook het schenden van het auteursrecht is problematisch. Net als het niet voldoen aan de gedragsregels wanneer je iets op social niet promoot.

Een marketingjurist geeft juridisch advies. Zo iemand kan je ook helpen bij het opstellen van een brief. Of je bijstaan in een rechtszaak.

Een jurist of een advocaat

Veel mensen denken dat juristen en advocaten hetzelfde zijn. Neem, een advocaat is tevens een jurist. Maar een jurist is geen advocaat.

Wat is het verschil tussen deze twee? Bij een advocaat gaat het om een beschermd beroep. Iemand die tot advocaat beëdigd is, heeft zich aan bepaalde regels te houden. Dat is bij een jurist niet het geval. In de basis kan iedereen zich jurist noemen en dus ook juridisch advies geven. Een jurist hoeft geen opleiding te volgen en ook geen diploma te hebben. Een jurist mag jou bijstaan tijdens een proces of rechtszaak, zolang het niet om een financieel belang van € 25.000 of meer gaat.

Bedenk dat je buurjongetje en zelfs de kat jou ook juridisch advies mag geven, en jou in een rechtszaak bij mag staan. Hieraan zie je dat de benaming marketingjurist twijfelachtig is. Omdat iedereen zich zo mag noemen.

Wil je 100% zeker weten dat een marketingjurist het juiste advies geeft en doet wat hij of zij moet doen? Denk er dan eens over om een marketing advocaat in te schakelen.

Marketingjurist wanneer je aan marketing doet 1

Wat je over de kosten moet weten

Meestal is een jurist wat goedkoper dan een advocaat. Kijk niet alleen naar prijs, want het gaat er uiteindelijk om dat je zo goed mogelijk geholpen wordt. Zaken die over online of offline marketing gaan kunnen soms erg ingewikkeld zijn. Dat is wel te zien aan de verschillende rechtszaken, waarbij er telkens weer een andere sprake is.

Het is dus belangrijk om met iemand samen te werken die precies weet waar het over gaat, en wat er speelt. Dan kan een advocaat een betere keuze zijn. Maar wat betaal je voor zo iemand?

Standaard kost een advocaat tussen de € 150 en € 300 per uur. Er zijn geen goedkopere advocaten. Je kunt eventueel een prijsafspraak maken. Hierbij bied je van tevoren wat je betaalt. Dit voorkomt achteraf vervelende verrassingen. Heb je een rechtsbijstandverzekering dan worden de kosten soms geheel of gedeeltelijk vergoed.

Voor een jurist, en dus ook een marketingjurist, betaal je tussen de € 80 en € 150 per uur. Ook een jurist kan prijsafspraken maken.

Marketingjurist of zelf doen

Je bent nooit verplicht om bij problemen een marketingjurist of een advocaat in te schakelen. Let op want bij sommige rechtszaken is een advocaat wel verplicht. Maar het kan ook van de situatie afhangen. Bijvoorbeeld wanneer het om intellectuele eigendom gaat. Soms heb je een advocaat nodig, soms niet. Terwijl je bij consumenten ook op concurrentiebeding niet verplicht bent met een advocaat voor de rechter te verschijnen.

De vraag is dus of je wel een marketingjurist in moet schakelen. Of dat je zelf iets kunt doen.

Je kunt ervan uitgaan dat bij een kantonrechter een marketingjurist of een advocaat niet verplicht is. Een advocaat is wel verplicht wanneer je voor de civiele rechter moet verschijnen.

Veel problemen of geschillen binnen de marketing kun je zelf oplossen. Denk maar eens aan een schending van het auteursrecht dit kun je met de andere partijen onderling oplossingen en hier afspraken over maken. Zo voorkom je dat de zaak bij de rechter wordt neergelegd.

Problemen met affiliate marketing

Steeds meer mensen verdienen een passief inkomen middels affiliate marketing. Wanneer je dit doet dan word je een affiliate genoemd. De vraag is of je je dan aan bepaalde regels moet houden. Wanneer je een affiliate linkje op je website plaatst, dan valt dit onder reclame. Je moet dan aan de reclameregels voldoen, of je nu ondernemer of particuliere bent.

Je moet het publiek laten weten dat je reclame maakt. Zo zou je achter een link de afkorting (aff) kunnen zetten. Of social media maak je gebruik van de hashtag #aff. Je kunt onderaan een vermelding dat er affiliate linkjes op je website staan. Of dat je producten of diensten promoot en hier geld mee verdient. Gaat het om een video? Plaats deze boodschap dan in de beschrijving, of in de video zelf.

Kun je problemen krijgen wanneer je niet aan deze regels voldoet? Ja, je kunt hiervoor op de vingers worden getikt. Al zal dit bij kleine affiliates niet zo snel voorkomen. Wanneer je toch in de problemen raakt is het verstandig om even advies aan een marketing jurist te vragen.

Jouw aansprakelijkheid als affiliate

Krijg je advertentiemateriaal aangeleverd? Vaak gaat het om een banner, video of afbeelding. Maar het kan ook om een affiliate linkje gaan. Niet jij maar de adverteerder is hiervoor aansprakelijk. Wanneer het advertentiemateriaal niet aan de wettelijke regels voldoet dan kun je hier niet op worden aangesproken.

Wanneer jij als affiliate aansprakelijk wordt gesteld voor advertentiemateriaal dat de adverteerder heeft gemaakt, is het belangrijk om een marketingjurist (of advocaat) in te schakelen.

Privacyverklaring en algemene voorwaarden

Soms wordt gezegd dat je als affiliate ook een privacyverklaring en algemene voorwaarden op je website. Dit klopt niet altijd. Wanneer je alleen affiliate linkjes op je website hebt staan en je verzamelt geen namen, adressen of andere gegevens van bezoekers, dan heb je helemaal geen privacy voor nodig.

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Wanneer je alleen producten of diensten van adverteerders promoot, heb je ook niets aan die algemene voorwaarden. Maar waarom zeggen sommige websites dan dat je wel een privacyverklaring en algemene voorwaarden nodig hebt? Vaak

probeert zo’n website jou aan te smeren, bijvoorbeeld de Affiliate Voorwaarden van Malou Akkerman of een vergelijkbare dienst. Daar verdient die website weer geld aan.

Wil je echt weten hoe het zit? Vraag het dan een marketingjurist. Dan weet je ook wat door je website moet regelen.

Sven Kersten

Zit je vast met je online groei en krijg je je website maar niet van de grond? Al meer dan 15 jaar help ik online ondernemers met het behalen van online succes door gebruik te maken van SEO, conversie optimalisatie en webdesign. Het is mijn missie om online ondernemers met elkaar te verbinden via mijn online marketing community. Wil je niet alleen maar inspiratie op doen, maar ook echt stappen zetten door het volgen van exclusieve webinars, online marketing trainingen en live Q&A's? Wordt dan lid van de Spixels Community, zonder dat je een grote investering hoeft te doen. De eerste 2 weken zijn gratis!

Bekijk wat je krijgt

Gerelateerde blogs

Marketingjurist wanneer je aan marketing doet

Online geld verdienen en je rechten & plichten Verdien je geld met affiliate marketing? Of promoot je jouw website via SEO, social media of adverteren? Marketing is geweldig, ...

Mag je op je website zetten dat je goedkoper bent?

Ik krijg heel wat vragen omtrent wat wel en niet op een website mag. Bijvoorbeeld: mag je op je website zetten dat je goedkoper bent dan de concurrent? ...

Consent Mode V2: Dit is hoe het werkt

Google’s Consent Mode V2 is een ding dat voor veel mensen moeilijk is te begrijpen. Het is technisch, het is verplicht, het moet, maar waarom, dat is voor ...

Plaats een reactie

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer hoe je jouw website succesvol maakt, met dit waardevolle e-book. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox.

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 essentiële tips om je website veilig en online te houden

Leer direct hoe je jouw website veilig houdt met deze vijf gratis tips. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 essentiele tips om je website veilig en online te houden
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

Sven Kersten

Beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

9.00 uur ben ik weer online!

👋 Hi, heb je een vraag? Stuur mij hier een bericht.