Enterpreneur exchanging his idea for investors money

Sven Kersten

SEO Strateeg

Met 20 jaar ervaring in ICT ben ik gestart met mijn eigen webdesign agency. Gedurende de laatste 10 jaar heb ik me gespecialiseerd in SEO en heb ik honderden bedrijven geholpen hun online zichtbaarheid te verbeteren. In 2020 lanceerde ik mijn podcast 'De Ideale Website', en in 2022 richtte ik de Spixels Community op. Hier bied ik via online cursussen en masterclasses hulp aan internetondernemers om hun zichtbaarheid te vergroten. Je kunt hier 24/7 vragen te stellen en deelnemen aan live Q&A-sessies, waardoor je altijd toegang hebt tot deskundige ondersteuning en interactieve leermogelijkheden.

in

Conversie

5 minuten lezen

Customer lifetime value: wat is het precies en waarom is het belangrijk?

Wat is customer lifetime value (CLV) precies?

Veel klanten zullen tijdens hun leven meer dan één aankoop doen bij jou als bedrijf of ondernemer. De kans is namelijk groot dat tevreden klanten terugkomen! Op een heel globaal niveau kun je kijken naar het aantal klanten van het afgelopen jaar, net zoals de totale inkomsten over dat jaar. Als je de inkomsten door het aantal klanten deelt, krijg je een gemiddelde van de waarde van jouw klanten over het afgelopen jaar. Maar, het bereken van de customer lifetime value is iets ingewikkelder.

Stel je eens voor dat je eigenaar van een meubelwinkel bent.

Er kan vandaag zomaar een klant binnenlopen die een nieuw bed koopt. Volgend jaar kan hij terugkomen voor een eettafel en stoelen. Elk extra product (of dienst) dat je aan een klant verkoopt, stuwt zijn levenslange waarde omhoog. Als je de aankoopgeschiedenis van je klanten bekijkt, kun je een geschatte levenslange waarde berekenen voor een nieuwe klant die jouw bedrijf vandaag vindt.

Waarom is CLV nou zo belangrijk?

Als je eenmaal weet hoeveel een nieuwe klant waard is voor jouw bedrijf, wordt het gelijk een stuk makkelijker om marketing te voeren. Want misschien zeg jij direct ‘ja’ als iemand vandaag tegen jou zegt: “ik bezorg jou een nieuwe klant voor € 5000, -.”. Maar stel nou dat je wéét dat iedere nieuwe klant voor jouw bedrijf een gemiddelde levenswaarde heeft van € 25.000,-, dan klinkt die € 5000,- ineens niet meer zo interessant toch?

Precies om deze reden is het belangrijk, wat zeg ik, essentieel om de waarde van een klant te kennen. Het gaat je namelijk helpen om betere marketing te voeren, zodat je niet met losse flodders schiet.

Klantwaarde calculator

Zelf je de levenslange waarde van je klant berekenen? Vul de velden hieronder in en zie direct het resultaat!

CLV calculator

Je weet nu precies wat een klant je waard is en dat alles wat je minder betaalt om deze klant te krijgen winst oplevert.

Nu je weet wat de waarde van je klant is, is het belangrijk dat je deze waarde gaat verhogen. Zo ga je groeien!

Daarom ga ik je nu 6 tips delen die jouw CLV kunnen verhogen.

6 Tips om jouw Customer Lifetime Value te verhogen

1.    Doe altijd een upsell

Als een klant klaar is om iets bij jou te kopen, is de kans groot dat ze ook interesse hebben in een ander product dat je aanbiedt. Zorg er dus voor dat je een extra product of upsell aanbiedt die tijdens het afrekenen als een soort ‘kassakoopje’ tevoorschijn komt.

Hieronder vind je een voorbeeld van één van mijn kassakoopjes. Dit is je laatste kans om dit product voor deze prijs te kopen. Kies je dit niet, dan krijg je nooit meer deze goedkope prijs.

Customer lifetime value: wat is het precies en waarom is het belangrijk? 1

2.      Creëer bundels of pakketten

Mensen zijn vaak dol op pakketten of bundelvoordeel. Gemak dient de mens, toch? Bied bijvoorbeeld aan dat ze product X en Y aanschaffen en product Z er ‘gratis’ bij ontvangen. Dit is een mooie manier om meer producten of diensten in één keer te verkopen en de kans is groot dat ze nog een keer terugkomen.

3.    Werk met aanbiedingen of promoties

Zodra de borden en posters met “sale” en “uitverkoop” tevoorschijn komen in de stad, zijn de mensen niet aan te slepen. Wij mensen houden nou eenmaal van aanbiedingen. Promoties en aanbiedingen zijn dan ook dé ideale manier om je producten of diensten onder de aandacht te brengen. Denk voor jezelf na welke aanbiedingen jij kan promoten om nieuwe en bestaande klanten aan te trekken.

4.    Zet E-mailmarketing in

E-mailmarketing is één van de belangrijkste manieren om contact met jouw klanten te onderhouden. Niet alleen trek je nieuwe klanten aan, ook zorg je ervoor dat je zichtbaar blijft bij bestaande of oude klanten. Het leuke is: je kan op ieder moment starten met het versturen van een nieuwsbrief.

Denk hierbij aan de volgende punten:

  • Hoe ga jij je nieuwsbrief noemen? Bedenk iets origineels, zodat het niet als ‘weer een standaard nieuwsbrief’ klinkt;
  • Hoe vaak wil jij je nieuwsbrief versturen?
  • Welk systeem ga je gebruiken?
  • Plan vaste momenten in je agenda in om content te schrijven voor je nieuwsbrieven.

Wist je dat je deze nieuwsbrieven heel gemakkelijk kan inplannen en automatiseren met het juiste programma? Zo hoef je niet wekelijks klaar te zitten om na te denken wat je nu weer moet sturen.

5.    Beloon je vaste klanten

Mensen voelen zich graag speciaal, dus hoe leuk is het als jij een loyaliteitssysteem bedenkt dat jouw klanten beloont én aanmoedigt om nog eens terug te komen? Door te werken met een ‘beloning’ of loyaliteitskorting kan je heel eenvoudig meer klanten aan jouw bedrijf binden. Denk bijvoorbeeld aan het sparen van punten, opbouwen van korting of een stempelkaart voor gratis producten. Ga eens na wat jij voor jouw business kan doen om jouw vaste klanten te belonen.

6. VIP-klanten

Ieder bedrijf heeft ze wel: die trouwe klanten die je eigenlijk als VIP zou kunnen omschrijven. Deze klanten zijn goud waard en daarom is het de moeite om ze te belonen door extra’s aan te bieden. Stuur ze bijvoorbeeld een speciale e-mail met een extra korting, of geef ze eerder toegang tot nieuwe producten, diensten of een uitverkoop.

Wil jij meer resultaten halen uit jouw online marketing?

Wil jij meer weten over de customer lifetime value van jouw onderneming of wil je meer resultaten halen uit jouw online marketing? Zodat je niet langer meer met losse flodders schiet, maar met een gerichte strategie aan de slag gaat? Stuur mij dan een bericht of meld je aan voor mijn wekelijkse tips & tricks, dan ontvang je iedere vrijdagmiddag een e-mail van mij met gratis tips over online marketing en websites.

 

Sven Kersten

Zit je vast met je online groei en krijg je je website maar niet van de grond? Al meer dan 15 jaar help ik online ondernemers met het behalen van online succes door gebruik te maken van SEO, conversie optimalisatie en webdesign. Het is mijn missie om online ondernemers met elkaar te verbinden via mijn online marketing community. Wil je niet alleen maar inspiratie op doen, maar ook echt stappen zetten door het volgen van exclusieve webinars, online marketing trainingen en live Q&A's? Wordt dan lid van de Spixels Community, zonder dat je een grote investering hoeft te doen. De eerste 2 weken zijn gratis!

Bekijk wat je krijgt

Wel of geen stockfoto’s: de do’s en don’ts op een rijtje

De menustructuur van je website bepalen: zo doe je het

Plaats een reactie

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer hoe je jouw website succesvol maakt, met dit waardevolle e-book. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox.

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 essentiële tips om je website veilig en online te houden

Leer direct hoe je jouw website veilig houdt met deze vijf gratis tips. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 essentiele tips om je website veilig en online te houden
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer direct hoe je jouw website succesvol maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

Sven Kersten

Beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

9.00 uur ben ik weer online!

👋 Hi, heb je een vraag? Stuur mij hier een bericht.