close up of male hands with smartphone on table

Sven Kersten

SEO Strateeg

Met 20 jaar ervaring in ICT ben ik gestart met mijn eigen webdesign agency. Gedurende de laatste 10 jaar heb ik me gespecialiseerd in SEO en heb ik honderden bedrijven geholpen hun online zichtbaarheid te verbeteren. In 2020 lanceerde ik mijn podcast 'De Ideale Website', en in 2022 richtte ik de Spixels Community op. Hier bied ik via online cursussen en masterclasses hulp aan internetondernemers om hun zichtbaarheid te vergroten. Je kunt hier 24/7 vragen te stellen en deelnemen aan live Q&A-sessies, waardoor je altijd toegang hebt tot deskundige ondersteuning en interactieve leermogelijkheden.

Bijgewerkt op:

in

Google Analytics, Conversie

5 minuten lezen

Waarom de zoekfunctie op de website belangrijker is dan je denkt

De welbekende zoekbalk op de website, ken je ‘m? Vast wel. Maar wist je ook dat je deze zelf aan kunt passen? Of dat je hier hartstikke waardevolle informatie uithaalt om als ondernemer te groeien? Waarschijnlijk niet. Daarom lees je in dit artikel alles wat je maar wil weten over deze zoekfunctie. Voor jou én voor potentiële klanten natuurlijk.

Waar moet een goede zoekfunctie of zoekbalk aan voldoen?

De zoekbalk is vaak – de naam zegt het al – een balkje met een loep, het welbekende vergrootglas. Ook een balk met ‘zoeken’ zie je vaak terug. Het is allebei duidelijk en de bezoeker weet: hier moet ik zijn als ik extra informatie nodig heb.

Zorg voor een zichtbare plek

Waar plaats je die zoekbalk dan op de website? Allereerst is het handig om deze op een zichtbare plek te plaatsen. Stop ‘m niet weg op een plek waar de balk niet te vinden is. Dan heeft het niet zoveel nut natuurlijk.

Plaats een zoekfunctie daarom bijvoorbeeld bovenaan de pagina en zet de zoekbalk vast. Zo zorg je ervoor dat de zoekfunctie altijd in zicht blijft, ook als de bezoeker naar beneden scrollt. Een andere optie is om de zoekfunctie in de zijbalk van de website te zetten. Als je de zoekbalk niet vastzet, kan het wel zo zijn dat de zoekfunctie verdwijnt bij scrollen. Zet je de zoekbalk wel vast? Dan is dit net iets gebruiksvriendelijker voor je bezoeker.

Toegevoegd? Check altijd de mobiele versie even voor de zekerheid.

close up of male hands with smartphone on table

Wees creatief in je zoekbalk met microcopy

Microcopy maakt je website leuker. Met een woord zoals ‘zoeken’ weet iedereen wat je bedoelt, maar het kan creatiever. Unieker. Denk eens aan: ‘Kun je niet vinden wat je zoekt? Typ hier je zoekopdracht in’ of nog leuker: ‘Raadpleeg hier alwetende [bedrijfsnaam] voor extra informatie’. Hoe je aan een zoekfunctie komt? Vaak zit dit ingebouwd in het thema van Wordpress. Bevat je thema geen zoekfunctie? Dan kun je een plugin downloaden of een widget gebruiken.

Voeg auto-complete en een spellingscheck toe

Wel eens een zoekfunctie gebruikt? Dan ken je de voorgestelde resultaten vast van andere websites. Dit is precies wat de auto-complete is. Het klinkt misschien een beetje lui, maar zo hoeft de bezoeker niet meer volledig te zijn in de zoekopdrachten. Hij of zij kan namelijk meteen datgene selecteren uit de voorgestelde resultaten en wordt vanzelf naar de desbetreffende pagina gestuurd.

Om het nóg beter te maken, is een spellingscheck en geavanceerde on-site zoekmachine ook handig. Het zou zonde zijn als bezoekers zoeken op ‘coversie’ in plaats van ‘conversie’ en hierdoor denken dat je over dat onderwerp geen informatie aanbiedt.

Voeg eventueel afbeeldingen toe

Heb je een webshop met fysieke producten? Dan is het slim om bij de zoekresultaten afbeeldingen toe te voegen. Zodra een bezoeker een productnaam intypt, verschijnt de afbeelding meteen. Eigenlijk maak je het op deze manier gewoon veel makkelijker voor de bezoeker. De conversie verbetert met deze simpele toevoeging aanzienlijk.

Lees de data uit

De zoekbalk is niet alleen belangrijk voor je bezoeker, maar ook voor jou. Uit het gebruik van de zoekfunctie kun je namelijk hartstikke nuttige informatie halen. In Google Analytics 4 is terug te vinden hoe vaak en met welke woorden bezoekers de zoekfunctie gebruiken. Komen bepaalde woorden of producten vaak terug? Dan weet je wat jou te wachten staat.

Als je deze informatie of producten nog niet aanbiedt, is het het overwegen waard om dit wel te doen. Bezoekers zijn hier immers naar op zoek. Bied je het wel aan, maar is het blijkbaar niet goed vindbaar? Ook dan is er werk aan de winkel. Dit betekent namelijk dat de bezoeker op dat moment niet vindt waar hij naar op zoek is, terwijl het wel op de website staat. Dat kan aan de omschrijving liggen, maar ook aan fouten op de website. Eén ding is zeker: tijd om te optimaliseren.

Het is belangrijk om het de bezoeker, jouw potentiële klant, zo makkelijk mogelijk te maken.

Waarom de zoekfunctie op de website belangrijker is dan je denkt 1

Laat ‘geen resultaten’ niet het eindstation zijn

Het kan natuurlijk zo zijn dat de bezoeker geen resultaten krijgt bij een zoekopdracht. Jammer, maar helaas, zou je misschien denken. Toch houdt het hier niet op. Het zou zonde zijn om de bezoeker om deze reden kwijt te raken. Door extra aandacht te besteden aan de ‘geen resultaten’ pagina kun je heel makkelijk het bouncepercentage omlaag brengen.

Bied daarom juist alternatieven aan. Stel je dat je een webshop in woonaccessoires hebt en dat iemand op zoek is naar een zwarte staande lamp. Helaas heb je geen zwarte staande  lampen in je assortiment. In plaats van een ‘geen resultaten’ melding, kun je wel vergelijkbare alternatieven of bestsellers in die categorie aanbieden. Wie weet wordt de bezoeker daar ook blij van en volgt er toch een aankoop.

Dat geldt niet alleen voor producten. Ben je eigenaar van een reisblog over Portugal en is jouw bezoeker op zoek naar een specifiek restaurant in Porto, dan is dat een vrij specifieke zoekopdracht. Het kan zijn dat dit niet te vinden is op de reisblog, maar dat je wel andere tips hebt. Door deze resultaten toe te voegen, is de kans veel groter dat de bezoeker op de website blijft.

Bied jij al een zoekfunctie aan?

Heb jij al een zoekfunctie of zoekbalk op de website staan? En gebruik je de resultaten ook al? Zo niet: dan weet je wat je te wachten staat.

Succes!

Sven Kersten

Zit je vast met je online groei en krijg je je website maar niet van de grond? Al meer dan 15 jaar help ik online ondernemers met het behalen van online succes door gebruik te maken van SEO, conversie optimalisatie en webdesign. Het is mijn missie om online ondernemers met elkaar te verbinden via mijn online marketing community. Wil je niet alleen maar inspiratie op doen, maar ook echt stappen zetten door het volgen van exclusieve webinars, online marketing trainingen en live Q&A's? Wordt dan lid van de Spixels Community, zonder dat je een grote investering hoeft te doen. De eerste 2 weken zijn gratis!

Bekijk wat je krijgt

4 tips om je website te verbeteren én te laten groeien

Consent Mode V2: Dit is hoe het werkt

Plaats een reactie

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer hoe je jouw website succesvol maakt, met dit waardevolle e-book. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox.

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 essentiële tips om je website veilig en online te houden

Leer direct hoe je jouw website veilig houdt met deze vijf gratis tips. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 essentiele tips om je website veilig en online te houden
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google

Leer direct hoe je jouw website beter online vindbaar maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct in je inbox!

[LM] 5 geheimen waardoor jouw bedrijf beter gevonden wordt in Google
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

De 6 geheimen van een succesvolle website

Leer direct hoe je jouw website succesvol maakt, met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] De 6 geheimen van een succesvolle website
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

5 stappen om de ideale website te laten maken

Leer direct hoe jouw volgende website project een winnend project wordt met dit gratis e-boek. Je ontvangt de downloadlink direct!

[LM] 5 stappen om de ideale website te laten maken
Ik hou zelf ook niet van SPAM. Daarom zal ik je gegevens veilig bewaren volgens mijn Privacybeleid.

Sven Kersten

Beschikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur.

9.00 uur ben ik weer online!

👋 Hi, heb je een vraag? Stuur mij hier een bericht.