Wat is HTTPS?
HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) is een internetprotocol voor het veilig versturen van gegevens. HTTPS maakt gebruik van SSL of TSL om de gegevensuitwisseling tussen de server en jouw computer, tablet of telefoon te beveiligen. Dit betekent dat alle data die via HTTPS wordt verzonden, zoals wachtwoorden, bankgegevens en andere persoonlijke informatie, versleuteld wordt. Daardoor is het onmogelijk voor hackers om deze gegevens te lezen of te manipuleren. HTTPS is dus een belangrijke beveiligingsmaatregel voor iedereen die gebruik maakt van het internet.
HTTPS en SEO
HTTPS is niet alleen belangrijk voor de beveiliging van jouw gegevens, maar kan ook helpen om je website hoger in Google te laten scoren. Dit komt omdat Google veiligheid steeds belangrijker vindt en websites die HTTPS gebruiken een hogere ranking geven.
Het is dus zeker de moeite waard om HTTPS op je website toe te passen als je wilt dat je website beter gevonden wordt door zoekmachines.
SSL-Certificaat
Om HTTPS te kunnen gebruiken, heeft een website een SSL-certificaat nodig. Dit certificaat is een soort elektronische handtekening die aantoont dat de website betrouwbaar is en dat alle gegevens die via deze website worden verzonden, veilig zijn.
Soorten SSL-certificaten
Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten, afhankelijk van de mate van beveiliging die je nodig hebt.
-Een standaard SSL-certificaat is voldoende als je een eenvoudige website hebt waar geen gevoelige gegevens worden verzonden.
-Een uitgebreid SSL-certificaat biedt meer beveiliging en is geschikt voor websites waar gevoelige gegevens zoals creditcardnummers worden ingevoerd.
-Een EV SSL certificaat (Extended Validation SSL-Certificate) is het meest veilige type certificaat en wordt veel gebruikt door bedrijven die online aankopen doen of bankdiensten aanbieden.
Gratis SSL certificaat van Let’s encrypt
Let’s Encrypt is een gratis, open-source certificeringsinstantie die SSL-certificaten aanbiedt voor websites. Het doel van Let’s Encrypt is om het gebruik van HTTPS op het internet te stimuleren door het makkelijker en goedkoper te maken om een SSL-certificaat te krijgen.
Let’s Encrypt certificates zijn geldig voor 90 dagen en kunnen daarna automatisch verlengd worden. Dit maakt het makkelijker om een website te beveiligen met HTTPS, omdat je niet elke keer opnieuw een certificaat hoeft aan te vragen.
Let’s Encrypt is een project van de Internet Security Research Group (ISRG), een non-profitorganisatie die zich inzet voor de veiligheid van het internet.
Hoe kun je zien of een website HTTPS gebruikt?
Je kunt zien of een website HTTPS gebruikt door naar de adresbalk van je browser te kijken. Als je ziet dat het adres begint met “https://” dan weet je dat de website beveiligd is met HTTPS. Soms zie je ook een slotje in de adresbalk, dit is het SSL-certificaat van de website.
HTTPS is niet alleen belangrijk voor websites, maar ook voor email. Steeds meer e-mailproviders maken gebruik van HTTPS om ervoor te zorgen dat alle e-mails die verzonden worden, veilig zijn. Dit betekent echter niet automatisch dat alle e-mails die je ontvangt via HTTPS verstuurd zijn. Dit hangt af van de instellingen van de e-mailprovider.
Hoe herken je een beveiligde website?
Als je gegevens wilt versturen of ontvangen via het internet, is het dus belangrijk om te controleren of de website of e-mailprovider wel HTTPS gebruikt. Op veel websites staat aan de linkerkant van de URL in de browser een slotje. Dit symbool geeft aan dat de verbinding met de website beveiligd is met HTTPS. Sommige browsers, zoals Google Chrome, markeren ook niet-beveiligde websites met een waarschuwing.
Als je twijfelt of een website wel te vertrouwen is, kun je altijd contact opnemen met de eigenaar van de website of de helpdesk van je e-mailprovider voor meer informatie.