URL

Wat betekent URL?

URL is de afkorting van Uniform Resource Locator en betekent vertaald ‘uniforme bronlocatie’. Een URL is dus een internetadres, zoals je die dagelijks gebruikt in je browser. Elk bestand of pagina op het internet heeft een eigen unieke URL.

Waar komt URL vandaan?

URL is afgeleid van het Engelse woord ‘location’ (‘locatie’). De bedenker van de term, Tim Berners-Lee, wilde een naam voor internetadressen bedenken die duidelijk maakte dat ze locaties (adressen) aanduiden. De syntax waarin slashes werden gebruikt om mappen en bestandsnamen van elkaar te onderscheiden dateert van 1985. Dit was voor het eerst gebruikt voor de serversnaam. Berners-Lee had later spijt van het gebruik van punten om de domeinnaamdelen te splitsten, hij had liever slashes gehanteerd.

Een voorbeeld van een URL:

https://spixels.nl/pad/naar/bestand?sleutel1=waarde1&sleutel2=waarde2&sleutel3=waarde3

In dit voorbeeld is ‘https’ het protocol, ‘www.spixels.nl’ is de hostname, 443 is de poort, ‘/pad/naar/bestand’ is het pad en ‘?key1=value1 zijn extra informatie die meegegeven worden voor data op de pagina.

Laten we alle onderdelen eens afzonderlijk bekijken (LET OP! ZEER TECHNISCH!):

<protocol>://<hostname>:<port>/<path>?<query string>

<protocol> is het communicatieprotocol dat gebruikt wordt om de verbinding met de server op te zetten. De meest gebruikte protocol is ‘https’, maar je komt ook ‘http’, ‘ftp’ en ‘sftp’ tegen.

<hostname> is de naam van de server waarop de website gehost wordt. Dit kan een domeinnaam zijn, maar ook een IP-adres.

<port> is het poortnummer dat gebruikt wordt voor de communicatie met de server. De standaardpoort voor ‘http’ is 80 en voor ‘https’ is 443, maar dit kan afwijken in bepaalde gevallen.

<path> is het pad naar het bestand of de pagina op de server. Dit pad wordt altijd aangegeven vanaf de root van de website.

<query string> is een optioneel onderdeel dat gebruikt wordt om extra informatie mee te geven aan het bestand of de pagina op de server. Een query string wordt altijd aangegeven met een vraagteken (‘?’) en bestaat uit een aantal key-value paren die met elkaar zijn verbonden door een ampersand (‘&’).

Een URL is dus een internetadres, zoals je die dagelijks gebruikt in je browser. Elk bestand of pagina op het internet heeft een eigen unieke URL.

Plaats een reactie

Sven Kersten

Sven Kersten

Beschikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 uur.

9:00 uur ben ik weer online!

Sven Kersten
Hi 👋
Wat kan ik voor je doen?
WhatsApp